Energi: Fra virkningskvant til energikrise - Elbek, Bent (KVANT, 1992)
Bent Elbek tager læseren med på en formidabel rejse gennem fysikkens udvikling af energibegrebet, fra klassisk mekanik til kvantemekanik og videre til samfundsøkonomi. Han starter med Einsteins banebrydende erkendelse af masse-energi-ækvivalens og følger op med kvantiseringens fødsel gennem Planck, Einstein og Bohr. Gennem pædagogiske bokse genfortælles kernestof om hulrumsstråling, fotoelektrisk effekt og atomspektre, før energibegrebet foldes ud i stadigt mere komplekse systemer: molekyler, kerner, kemiske reaktioner og endelig samfundets energiforbrug og landbrug. Artiklen slutter med en tankevækkende diskussion af energi som måleenhed for værdi – og hvorfor fysikere bør interessere sig for både fotosyntese og BNP. En uomgængelig artikel for alle, der ønsker at se fysikken som et sammenhængende netværk af ideer og realiteter.