Om det uendeligt små og det uendeligt store i Mathematikken - Esrom Larsen, Mogens (KVANT, 2011)
Begrebet uendelighed har længe været en kilde til fascination i matematikken. I denne artikel introducerer Mogens Esrom Larsen læseren til John Conways teori om de såkaldte surreelle tal. Disse tal udgør en dramatisk udvidelse af de reelle tal og indeholder både uendeligt små og uendeligt store størrelser i et konsistent matematisk system. Artiklen viser, hvordan Conways konstruktion udspringer af en generalisering af Dedekinds snit og er tæt knyttet til teorien om matematiske spil. Resultatet er et rigt tallegeme, hvor også infinitesimaler optræder naturligt. For fysikere giver dette en spændende parallel til de infinitesimalbegreber, der historisk har spillet en rolle i analysen og differentialregningen. Artiklen illustrerer dermed, hvordan abstrakt matematik kan udvide vores forståelse af talbegrebet langt ud over de klassiske strukturer.