To ud af tre – de klassiske problemer - Esrom Larsen, Mogens (KVANT, 1996)
De klassiske geometriske problemer – vinklens tredeling, cirklens kvadratur og terningens fordobling – har fascineret matematikere i årtusinder. I denne artikel viser Mogens Esrom Larsen med stor elegance, hvordan to af disse problemer (tredeling og fordobling) faktisk er uløselige med passer og lineal alene. Artiklen bevæger sig fra antik geometri til moderne algebra med præcis brug af feltteori og konstruktionsteori. En sublim introduktion til Galoisteoriens praktiske anvendelse i klassisk geometri – og samtidig en hyldest til matematikkens dybe, men klare logik.