Fiskerne - Esrom Larsen, Mogens (KVANT, 1996)
I en tankevækkende blanding af fysik, filosofi og erkendelsesteori sammenligner Mogens Esrom Larsen fysikere med fiskere: begge kaster deres net ud i naturen på jagt efter mønstre og lovmæssigheder. Artiklen diskuterer forskningsstrategier og erkendelsens vilkår med særlig vægt på, at den bedste løsning ikke altid er den mest systematiske – nogle gange er den tilfældige strategi mest effektiv. Med referencer til Thomas Aquinas og kvantemekanisk usikkerhed inviteres læseren til at reflektere over forskerens rolle i et komplekst og uforudsigeligt univers. Et essay, der taler til fysikerens intellekt såvel som til den eksistentielle nysgerrighed.