Kunsten at vælge - Esrom Larsen, Mogens (KVANT, 1992)
Hvordan vælger man repræsentativt i en demokratisk forsamling? Mogens Esrom Larsen udfolder et matematisk og politisk komplekst emne: valgteori. Artiklen gennemgår centrale sætninger fra Arrow til d’Hondt, introducerer Nanson’s metode og afslører problemer med cyklisk majoritet og umulige valgresultater. Med både historisk kontekst og konkrete eksempler fra universitetsvalg, præsenterer Larsen en raffineret hybridmetode, der balancerer proportionalitet, flertalsprincip og valgbarhed. Artiklen er et pragmatisk og teoretisk velfunderet bidrag, som viser, hvordan matematisk stringens kan anvendes i samfundets og universiteternes beslutningsprocesser – og hvorfor valgsystemer ikke bør overlades til tilfældigheder.