Nul! - Esrom Larsen, Mogens (KVANT, 2018)
Artiklen “Nul!” giver en kort kultur- og videnskabshistorisk introduktion til tallet nul og dets oprindelse. Med udgangspunkt i fortællingen om Odysseus og navnet “Ingen” illustreres, hvordan begrebet “intet” har eksisteret sprogligt længe før det blev formaliseret matematisk. Artiklen beskriver, hvordan tidlige civilisationer som Assyrien, Kina og Indien anvendte positionssystemer uden et egentligt symbol for nul, hvor en tom plads fungerede som markør. Først senere opstod grafiske repræsentationer af nul, eksempelvis i assyriske kileskrifter og i Ptolemæus’ astronomiske værker, hvor et symbol blev nødvendigt for at undgå misforståelser i beregninger. Artiklen fremhæver også, hvordan det græske bogstav omikron blev anvendt som symbol for “intet”, og hvordan dette udviklede sig til det moderne nul i de arabiske tal. Afslutningsvis diskuteres ordets etymologi, hvor “nul” stammer fra latin via tysk, og der gives et humoristisk perspektiv gennem Storm P’s citat om “ingenting”.