Ozon i atmosfæren - Walløe Hansen, Aksel (KVANT, 1990)
Ozonlagets tynding er ikke blot en miljøtrussel – det er et videnskabeligt drama, hvor fysik, kemi og meteorologi krydser klinger. Aksel Walløe Hansen giver en grundig gennemgang af ozonens fysik og fotokemi, med fokus på de katalytiske nedbrydningsmekanismer drevet af NOx-, ClOx- og HOx-radikaler. Artiklen viser, hvordan de ekstreme stratosfæriske forhold over Antarktis muliggør dannelsen af det berømte ozonhul, især via heterogen kemi på ispartikler i perlemorsskyer. Data fra Halley Bay og satellitmålinger kobles med teoretiske modeller for at belyse både globale og lokale ozontrusler. En uundværlig tekst for alle, der ønsker at forstå, hvorfor netop fysikere spiller en hovedrolle i opklaringen af denne komplekse miljøudfordring.