Klynger af atomer og molekyler - Bjørnholm, Sven (KVANT, 1990)
Artiklen giver en introduktion til fysikken bag klynger af atomer og molekyler og viser, hvordan sådanne mikroskopiske partikler spiller en central rolle i både naturfænomener og teknologiske anvendelser. Med udgangspunkt i dagligdags eksempler som tåge, røg og sne diskuteres kimdannelse og krystalvækst i underafkølede luftarter. Artiklen gennemgår begrebet vækstspiraler og introducerer fænomenet magiske klyngestørrelser, hvor bestemte antal atomer giver særlig stabilitet, illustreret ved xenon- og metalklynger. Disse strukturer viser nye lovmæssigheder, som adskiller sig fra både frie atomer og makroskopiske krystaller. Afslutningsvis peger artiklen på, hvordan klyngefysik forbinder discipliner som atomfysik, kernefysik, kvantekemi og faststoffysik og åbner nye perspektiver for kvantefysikken.