Total solformørkelse den 21. juni 2001 - Pedersen, Jens Olaf Pepke (KVANT, 2001)
Denne artikel er både en astronomisk reportage og en faglig introduktion til solformørkelsens fysik. Med udgangspunkt i observationer fra Zambia beskrives de optiske og spektroskopiske fænomener, der kan iagttages under totaliteten, herunder flash-spektret fra kromosfæren. Artiklen forklarer, hvordan emissionslinjer fra bl.a. H, He, Ca og stærkt ioniseret jern giver direkte information om temperatur og ionisationstilstand i solens atmosfære. Samtidig gives praktisk indsigt i observationsmetoder, timing og instrumentering. For læsere med astronomisk interesse fungerer artiklen som en præcis, men tilgængelig, indføring i solfysikens observationsvindue.