Lagerringen i Århus - Bak, Jørgen Friis (KVANT, 1990)
Artiklen beskriver etableringen og indvielsen af Danmarks første lagerring, ASTRID, ved Det Fysiske Institut på Aarhus Universitet. Lagerringen muliggør lagring og genbrug af elektrisk ladede partikler, hvilket åbner for nye eksperimentelle metoder inden for både ion- og elektronfysik. Artiklen gennemgår de grundlæggende acceleratorprincipper, herunder magnetstyring, vakuumkrav og partikelstabilitet, samt forklarer hvordan synkrotronstråling opstår ved afbøjning af elektroner. De første planlagte eksperimenter fokuserer på laser-ion-interaktioner og præcisionsstudier af atomare bevægelser. Derudover fremhæves anvendelser inden for overfladefysik, materialeteknologi, røntgenmikroskopi samt biologiske og medicinske undersøgelser. Lagerringen markerer et væsentligt teknologisk og forskningsmæssigt fremskridt for dansk eksperimentalfysik.