Fraktaler og 1/f-støj – to sider af samme dynamiske tilstand - Jensen, Henrik Jeldtoft (KVANT, 1990)
Henrik Jeldtoft Jensen forklarer, hvordan fraktale strukturer og 1/f-støj opstår som to udtryk for den samme selvorganiserede kritiske tilstand. Med udgangspunkt i en gittergasmodel demonstrerer han, hvordan komplekse mønstre og signaler kan dannes spontant i dynamiske systemer med mange frihedsgrader. En dybdegående og teoretisk artikel, der trækker tråde fra kaosteori til statistisk fysik og viser, hvordan simple regler kan føre til skala-invariante fænomener.