Gård og Kirke: Samhørighed mellem gård og kirke belyst gennem arkæologiske undersøgelser på Færøerne og i Grønland - J. Krogh, Knud (Hikuin, 1983)
Kirkerne skulle være det sidste, man så, når man drog ud på havet eller i fjeldene, og det første, når man vendte hjem. Sådan er der på Færøerne tradition for at forklare de gamle kirkebygningers markante og temmelig ensartede placering i landskabet. Det er en meget smuk tanke, der ligger bag denne opfattelse. Men den rigtige forklaring er det næppe. Der er sandsynligvis en helt anden baggrund for, at kirkerne står netop dér, hvor de står. For da det første kuld af kirkebygningerved kristendommens indførelse omkring år 1000 rejste sig på Færøerne, har man sandsynligvis slet ikke haft nogen mulighed for frit at vælge, hvor i landskabet kirkerne skulle stå.