Kyrkoarkeologi i Finland: En forskningshistorisk översikt - Terttu Knapas, Marja (Hikuin, 1983)
I Finland finns ca 75 medeltida stenkyrkor. Det stora flertalet är sockenkyrkor av granit med arkitektoniska detaljer och välvning utförda av tegel. Normaltypen är rektangulär, treskeppig, försedd med sakristi i norr och vapenhus mot söder, med höga gavlar och brant spåntak, med rakslutet kor och utan västtorn. Vid alla dateringsfrågor och vid utredandet av den medeltida kyrkliga arkitekturens och konstens all männa utveckling i Finland har de arkeologiska resultaten en central roll bl.a. därför, att det urkundsmaterial, som berör finländska kyrkor under medeltiden är synnerligen knappt, jämfört med övriga nordiska länder.