Kyrkoarkeologi på Gotland och Västergarns romanska stenkyrk - Falck, Waldemar (Hikuin, 1983)
Kyrkoarkeologin på Gotland har en lång tradition. Från och med 1800-talets början gör sig ett starkt antikvariskt intresse gällande for Gotlands kyrkor, såväl stadens som landsbygdens. Några förgrundsmän är Hilfeling, Linnerhjelm och Anckarsvärd. I laveringar och akvareller registrerar dessa framförallt kyrkoruiner. För denna första generation forskare var dokumentationen av ruinkyrkorna ett primärt intresse. Vid 1800-talets mitt framträder så ett egentligt konstvetenskapligt studium av alla de kyrkliga monumenten genom C G Brunius.