Medeltida träkyrkor i Sverige: En översikt - Lagerlöf , Erland (Hikuin, 1983)
I jämförelse med grannlandet Norge, som ju är känt för sina många ståtliga stavkyrkor, har Sverige inte mycket att komma med vad beträffar bevarade medeltida träkyrkor. Vi har en enda stavkyrka - Hedared i Västergötland - och elva medeltida timmerkyrkor av vilka flera ombyggts och förstorats efter reformationen. Några av dem är dock väl bevarade, ja nästan orörda, t. ex. Granhults kyrka i Småland, Södra Råda i Värmland och Tångeråsa i Närke. Dessa intressanta gamla träkyrkor skall beskrivas närmare längre fram, men först skall jag lämna en översiktlig presentation av det tidigaste träkyrkobyggandet i Sverige.