Bartmann-krus i Finland - Taavitsainen, J.-P. (Hikuin, 1982)
Till de kändaste representanterna för tyskt stengods hör säkert de s.k. Bartmann-krusen, vars hals pryds av ett skäggigt mansansikte som gett krusen deras namn. Beträffande dessa kannors historia kan i korthet konstateras, att de har tillverkats speciellt i Rhenlandet. Viktiga centra har varit Köln, Freehen, Langcrwehe, Siegburg och utanför Rhenlandet Duingen. Redan från romersk tid kan man finna förebilder till dessa »ansiktskrus« och även under tidig medeltid framställdes kannor försedda med bilder av ansikten.