Senmedeltida och efterreformatoriska rörskaftgrytor från Helgeandsholmen i Stockholm - Broberg, Anders (Hikuin, 1982)
En av de vanligast förekommande fyndkategorierna vid stadsarkeologiska undersökningar är de invändigt glaserade trebensgrytorna med rörskaft, (da stjertpotte). De påträffas ofta i mängd i de övre kulturlagren och förefaller att uppträda i ett stort antal varianter. I den arkeologiska litteraturen placeras typen, om den överhuvud taget uppmärksammas, vanligen i tiden efter 1500.