Keramik og dets datering : - fra to udgravninger i Aalborg - Kock , Jan; Bugge Vegger, Per (Hikuin, 1982)
Det middelalderlige Aalborg har ligget på en øst-vestgående højderyg, som bar og bærer byens rygrad, Algade. Denne banke var fra syd til nord gennemskåret af en række vandløb, der alle havde afløb til Limfjorden. Disse vandløb fik deres vand fra den sydfra kommende Østerå. Syd for byen, ved Kjærs Mølle, hvor der var en opstemning, skilte Vesterå sig fra hovedløbet Østerå. Østerå fortsatte sit løb nordpå, for i byens sydlige udkant, ved hjælp af opstemningen ved GI. Mølle, at levere vand til gravene omkring byens borg og til de to østlige løb, Lilleå og Østergravenså. Betragter man en koteplan over byen og dens nærmeste omgivelser, vil det være en nærliggende tanke, at Østerå oprindeligt har haft et østligere hovedafløb til Limfjorden, i den lave korridor øst for den nuværende bykerne.