En tusindårig guldfugl - Roesdahl, Else (Hikuin, 1981)
Et af de fornemste fund fra vikingeborgen Fyrkat ved Hobro er det fragment af et guldsmykke, som i 1953 blev fundet lige uden for borgvolden. Det fremkom ved harpning afjord, og om det er gået itu ved opgravning afjorden eller allerede i oldtiden, da det blev tabt, er uvist. Men uheldet var særlig sørgeligt, fordi der ikke er bevaret direkte paralleller til smykket, som kan vise, hvordan det oprindelig så ud. Den kunstneriske fantasi var stor i vikingetiden og mulighederne derfor mange.