Om Ribe Domkirkes store ildpande »til præsters og fattige peblinges og menige fattigfolks behov og nytte« - Nyborg, Ebbe (Hikuin, 1981)
Radke Bolkens stiftelse 1474. Endnu i 1792 vidste Ribe-historikeren Matthias Galthen at berette, hvorledes man »indtil for faa Aar siden« om vinteren havde tændt op i domkirkens store »Kobber Ildpande«, når aftenbønnen holdtes. Nu stod den - altid kold - vel nærmest som en raritet i kirkens gamle våbenhus, men skønt 306 år gammel, »dog ganske ubeskadiget«. Noget langt otium fik ildpanden ikke, den blev solgt på auktion 4. juli 1798. Det giver et indtryk af det middelalderlige bronzearbejdes mægtighed, at ildpanden ved auktionen fejlagtigt kaldtes »En gammel kasseret Malm Døbefont«; malmen udgjorde 202 pund, der erhvervedes af Jens Gørtler for 13 1/2 sk. pundet.