Langhus-ganghus-centraliseret gård: Nogle betragtninger over de norrøne gårdtyper - Andreasen, Claus (Hikuin, 1981)
Når talen er om de norrøne gårde og deres udvikling refereres særligt til Aage Roussells disputats fra 1941: »Farms and Churches in the Medieval Norse Settlements of Greenland.« Dette er ikke for at forklejne, hvad der i øvrigt er skrevet om emnet, men i det nævnte værk fastlægges typer og kronologi. Under arbejdet med materialet fra to sæsoners udgravning i Vesterbygden har det imidlertid vist sig, at der er god grund til at tage præmisserne for den eksisterende typologi op til ny vurdering.