Skovklosters ejendomme i Næstved i slutningen af 1400-årene og i begyndelsen af 1500-årene - Andersen, Aage (Hikuin, 1981)
Ved fundats af 23. maj 1565 bestemte admiral Herluf Trolle og fru Birgitte Gøye, at Herlufsholm i fremtiden skulle være en skole for adelige og andre mænds børn. På trods af en række uoverensstemmelser herom med arveberettigede slægtninge var skolens oprettelse en realitet, og den kom snart til at fungere som sådan. Utallige er de mænd og nu også kvinder, der her gennem årene er blevet ført igennem til artium.