Ved torv og havn i Aalborg: En undersøgelse af bebyggelsens karakter og beboernes status samt et forsøg på nybeskrivelse og definition af nogle ofte forekommende betegnelser for bygninger og jorder - Møller Knudsen, Bodil (Hikuin, 1981)
Et af de mest kendte Aalborgmotiver er Rasmus Henrik Kruses billede af Gammeltorv fra 1839. Midt i billedet ses Hans Tolders gård, som blev bygget i årene lige efter 1509. Skønt Hans Tolder af forskellige grunde hurtigt lagde sig ud med Aalborgborgerne; har gården i flere århundreder fungeret som prestigebolig for nogle af byens rigeste købmænd. Med sin placering på torvet og nær ved havnen har gården været tæt på vigtige funktioner i byen. På torvet holdtes marked og ting, og her var rådhuset placeret. Via havnen knyttedes vigtige handelsforbindelser til især de nordtyske byer; og i umiddelbar nærhed lå religiøse institutioner som Helligåndsklostret, Set. Budolfi kirke og Gråbrødreklostret. Gården har således ligget i et betydningsfuldt område af byen.