Bistrup Teglværk: Arkæologiske undersøgelser af en middelalderlig teglværkstomt ved Roskilde - Als Hansen , Birgit; Aaman Sørensen, Morten (Hikuin, 1980)
I 1874 blev der indbragt et brudstykke af en gulvflise af brændt ler til Oldnordisk Museum. Sandt at sige var der ikke tale om nogen smuk udstillingsgenstand. Flisestumpen havde ganske vist ornamentik og glasur på overfladen, men den var både vind og skæv og er sikkert med det samme blevet dømt til henlæggelse på magasin. Ingen var dog på daværende tidspunkt i tvivl om, at det drejede sig om en fejlbrændt flise fra en lokalitet, der nok var værd at se nøjere på, dette fremgår tydeligt af protokolindførelsen, hvor fundstedet for flisestykket omtales således: »Det er opsamlet på Bistrupgaards saakaldte Teglværksmark (ved Roskildefjord), paa et Sted, hvor der opgraves en stor Mængde Brokker og Brændtlers-Sager«.