Mønter som historisk kilde - Bendixen, Kirsten (Hikuin, 1980)
Når man som historiker arbejder med vikingetidens og den ældre middelalders historie, opdager man hurtigt, at de skriftlige kilder langt fra giver så nuanceret et billede, som man kunne ønske. Ser man sig så om efter andet stof til belysning af f.eks. økonomiske problemer vil det store arkæologiske materiale i vore dage hurtigt blive inddraget, men ikke alle tænker på, hvor meget numismatiken kan bidrage. Ja mange undervurderer ganske mønternes vidnesbyrd og anser dem kun for levninger, der imidlertid er behæftet med så mange usikkerhedsmomenter, at deres kildeværdi er meget tvivlsom. Givet er det, at skal man kunne stole på mønters udsagn, skal de studeres med megen kritisk sans, og hvad der er vigtigt med størst mulig sagkundskab.