En romansk olielampe fra Ribe: Romanske olielamper fra Danmark - 2 - Vellev, Jens (Hikuin, 1980)
Den gennemgang, som i hikuin 3 blev foretaget af bestanden af de danske romanske stenlamper, har givet anledning til, at fagfæller og interesserede har fremsendt et væld afsupplerende fund og oplysninger. Et par af disse er ganske væsentlige, mens de fleste fund af »lamper« ofte viste sig at være taplejesten for portfløje, mortere fra oldtiden, og andre mere eller mindre svært bestemmelige hulsten. Disse ligger rundt om i folks haver, samlet og gemt af undren, men bestemmelsen som lamper kan sjældent opretholdes efter et nærmere eftersyn. I det følgende vil blive bragt et katalog over de mere sikre nye fund - at betragte som et supplement til det, som blev bragt i hikuin 3 side 211 ff. En enkelt lampe - fra Rørbæk - er en genganger med supplerende oplysninger. En enkelt - fra Horsens - udelades, så udbredelse nu ser ud som på figur 1. - En enkelt af de nyopdagede lamper - den fra Ribe - er af en hidtil ukendt udformning.