En middelalderlig bænk fra Ribe - Dahlerup Koch, Hanne (Hikuin, 1980)
En bænk »af gammel Arbejde med Sirater forarbejdet og befunden af Nebellung mærkværdig«. Beskrivelsen, der stammer fra inventaropgørelsen for Ribe Domkirke fra marts 1846, er den første, der findes af den bænk, som denne artikel omhandler. 1 1/2 år senere kvitterer Museet for Nordiske Oldsager for at have modtaget en St. Jørgensgruppe og en middelalderlig bænk fra Ribe Domkirke. Det fremgår af kvitteringen, at ingen af genstandene har lidt overlast ved transporten til København, men at de »ere desværre tidligere på mange Maader bievne berøvede den Giands og Betydning de have haft i den catholske Tid«. Det er meningen, at genstandene skal restaureres og derefter udstilles på museet, og dette skete også. I 1948 blev St. Jørgensgruppen dog igen anbragt i Ribe Domkirke. Bænken er derimod stadig på Nationalmuseet, hvor den nu står i museets permanente udstilling.