Symboler i materiel kultur - Højlund, Flemming (Hikuin, 1979)
Under læsning af etnografisk litteratur støder man ofte på eksempler på, hvorledes materielle genstande, såsom smykker, våben og redskaber, kan opfylde symbolske funktioner: Hos bororo-stammen i Brasilien bar næsten alle genstande tegn, hvoraf man kunne læse, hvilken klan og subklan ejeren tilhørte. De enkelte klaner havde rettighederne til bestemte måder at skære og forme på, til visse genstande og farver og til kombinationer af disse i forskellige mønstre (Lévi-Strauss 1955, 234). Hos yao-folket, der bor østfor Malawi-søen i det sydøstlige Afrika, kom den politiske kamp i høj grad til udtryk i konkurrencen om at erhverve forskellige symboler på prestige. Betydningsfulde mænds prestige fremgik bl.a. af hvilken type og størrelse kniv, de bar (Mitchell 1966, 77 f).