Kulturforandring eller periodeovergange? - Mortensen, Peder (Hikuin, 1978)
»For a great number of anthropologists, history is little more than a stream of events, somehow outside of social structure, and usually opposed to it ... Evolution is thus reduced to something that occurs between stages, rather than presented as the outcome of processes that are inherent in the social forms themselves.« (Jonathan Friedman, 1975). Direkte eller indirekte beskæftiger næsten alle arkæologer sig med at beskrive, definere og forklare kulturforandringsprocesser. Analyser af denne art finder sted på mange planer, basalt gennem udgravning, indsamling og ordning af det arkæologiske materiale, typologiske studier, opstilling af kulturgrupper, etablering af kronologiske sekvenser o.s.v., på andre niveauer gennem forsøg på at udrede forholdet imellem vekslende sociale strukturer, økonomi, teknologi og ydre geologiske og klimatiske ændringer.