Romanskt och Gotiskt - Andersson, Aron (Hikuin, 1978)
Det är två stilbegrepp med europeisk räckvidd och giltighet, och i de nordiska länderna rymmer de hela vår medeltida konst, vår medeltid räknad som vår första kristna, katolska tid (jfr konstartiklarna i Kulturhistoriskt lexikon för nordisk medeltid). I det övriga Europa är beteckningen romansk, som präglades i Frankrike på 1800-talet och vann burspråk genom Arcisse de Caumont, Abécédaire d’archéologie (1850- 62), inte fullt lika adekvat, ty sambandet med Rom, integreringen i en romersk-katolsk kristenhet, var där av äldre datum än den konst, som man givit epitetet romansk, och vars blomstringstid infaller under 1000-talet och 1100-talet.