Periodeovergange i bronzealderen: Et indlæg om den kronologiske forsknings metodiske grundlag og videnskabelige funktion - Kristiansen, Kristian (Hikuin, 1978)
Typologien hviler på en generel erfaringslov om orden og lovmæssighed i tilværelsen, således »that within a given cultural tradition change is usually gradual. On this assumption, objects or cultural units which are close to another in time can be expected to resemble each other more, at least in certain features, than objects or cultural units which are further apart in time.« (Rowe 1961, 326). Dette kommer til udtryk i de typologiske elementers gradvise forandring og succession, formuleret af Mats Malmer i to kontinuitetskriterier (Malmer 1963, 27). Det antages endvidere at denne succession også kan beskrives ved hjælp af etfrekvenskriterium: »A sharply defined type will first appear in small frequencies, with the passage of time it will achieve a peak of popularity and then fade away.« (Ford 1962, kap. V.). Det vil sige at en types frekvens -dens popularitetskurve - antages at forløbe parabelformet. Dette er i flere tilfælde blevet testet og verificeret på materiale fra historisk tid (Kroeber 1919; Kroeber og Richardson 1940; Deetz 1967).