Periodsystem i forskningshistoriskt perspektiv - Gräslund, Bo (Hikuin, 1978)
En relativ kronologi utan uppdelning i mindre tidsenheter är inte någon relativ kronologi. Inte ens en skrifthistorisk forskning med detaljerad tillgång till årtal och andra tidsdata avstår från att utnyttja det instrument som en periodindelning utgör. Att periodbegreppet då måste vara ett oumbärligt hjälpmedel för den rent förhistoriska forskningen säger sig självt. Utan en uppdelning av tidsföljden i mindre enheter kan vi inte göra en meningsfull kulturhistorisk analys eller överhuvudtaget bedriva en vetenskaplig fornforskning. Det är därför naturligt att finna att den förhistoriska forskningen alltsedan sin begynnelse varit intimt förbunden med utvecklingen av de arkeologiska periodsystemen.