Støbning af middelalderens kirkeklokker - Vellev, Jens (Hikuin, 1977)
»Ista compana fusa est in Yerloe« (denne klokke er støbt i Jerlev) stod der på den i 1914 omstøbte klokke i Jerlev kirke en halv snes kilometer sydøst for Vejle. Den var fra midten af 1400-årene og gav som den eneste middelalderlige danske klokke tydeligt oplysning om, at klokkestøberen havde udført sit arbejde nær stedet for ophængningen. Som sådan var den et vigtigt historisk vidnesbyrd, idet vi ellers ikke i samtidige skriftlige kilder får besked om, hvor vore ældre klokker blev støbt. I tiden efter reformationen fortæller kirkeregnskaberne mv ofte om klokkestøbning i umiddelbar nærhed af kirkerne, men om de middelalderlige forhold er vi mærkeligt uvidende.