Romanske olielamper fra Danmark - Vellev, Jens (Hikuin, 1977)
Det kirkelige inventar, som var nødvendigt for det religiøse liv i middelalderens Danmark, synes vi at kende ganske grundigt, idet forbavsende meget har overlevet reformationens virvar. Noget findes stadig i kirkerne selv, en del opbevares på museerne. Det bragte derfor en del forundring, da man i slutningen af forrige århundrede i England genopdagede funktionen af de specielt udformede »skålsten«, som i det følgende skal behandles for det danske materiales vedkommende. Det drejer sig om - oftest - større granitblokke mere eller mindre skulpturelt udsmykkede, som i den plane topflade har indhugget et større eller mindre antal skålformede fordybninger, omkring 10 cm i diameter. I afsnit 2 bringes et katalog over de til nu 16 kendte danske lamper, mens der her først skal omtales 3 artikler fra 1888, 1920 og 1962. som fører omtalerne af lamperne frem til i dag.