Arkæologiske undersøgelser i Randers 1873 - 1977 - Vellev, Jens (Hikuin, 1977)
Siden Hugo Matthiessens mange og indgående studier i Danmarks byer, først og fremmest fremlagt i en statelig bogserie mellem 1910 og 1950, er et nyt omrids af vore middelalderbyer begyndt at tegne sig. I Jylland, hvor han elskede at vandre på de gamle veje mellem de middelalderlige købstæder, er der - særlig i Ribe, Arhus og Viborg - foretaget arkæologiske udgravninger, som radikalt har ændret det billede, han som ingen anden havde gjort alment tilgængeligt. Det nye, en mere bevidst benyttelse af det arkæologiske materiale, er klarest formuleret 1961 af historikeren Helge Søgaard i kildesamlingen »Det ældste Århus«: »Over for jordfundenes klare vidnesbyrd må teorierne give tabt, uanset at de i øvrigt giver en god forklaring«.