Middelalderarkeologien i Norge - B. Molaug, Petter (Hikuin, 1977)
I de senere årene har den middelalderarkeologiske virksomheten i Norge øket sterkt. De største arkeologiske utgravningene fra 1970 har foregått i middelalderbyene. Dette kommer av de store byggearbeidene som har pågått i de gamle bykjernene og den våknende bevisstheten om at noe var i ferd med å gå tapt. Fornminneloven freder i teorien den gamle bygrunnen, men i praksis har det vist seg vanskelig å bevise at det har vært middelalderske levninger på stedet før en har begynt å grave. For å bøte på dette er det tegnet kart over bygrunnen, både med arkeologiske funn og med utsjaktninger som viser hva som er ødelagt og hva som er intakt. Lengst er en kommet i Trondheim.