Perspektiver for dansk middelalder-arkæologi - Olsen, Olaf (Hikuin, 1977)
Middelalder-arkæologien i Danmark fremstilles ofte som en ung videnskab. Intet kunne være mere forkert. Det nittende århundredes fremragende antikvariske forskerskikkelser var mindst lige så meget middelalder-arkæologer som fagets dyrkere i dag. Helt tilbage i 1820rne anskuede N. L. Høyen problemerne omkring vore middelalderlige kirkers bygningshistorie ud fra arkæologiske præmisser; med fuld ret er hans indsats af Christian Elling blevet karakteriseret som »absolut skelsættende i vor middelalderarkæologi«.