Byarkæologisk topografi i Aalborg - Kock, Jan (Hikuin, 1975)
Byens åløb. Blandt folk der har beskæftiget sig med Aalborgs historie har det altid været en gylden regel, at byen var blevet anlagt i Østerås delta, som har fire naturlige arme, Teglgårdsbækken længst mod øst, derefter i rækkefølge mod vest Østergravenså, Østerø og Vesterå. Østerå og Vesterå søgte begge et stykke mod vest inden de fandt et sted hvor de kunne komme igennem den banke der skyder sig ud fra højdedragene omkring Skovbakken vest for byen og spærrer for åens udløb. Denne øst - vest gående banke skulle komme til at bære byens hovedfærdselsåre, Algade.