Bebyggelsesgeografi - Jensen, Bent (Hikuin, 1975)
I årene omkring midten af tresserne skete det næsten hver gang arkæologvenner var på besøg her, at vi på et tidspunkt kom ind på at diskutere emnet bebyggelseshistoriske oversigter. Anledningen var som regel de spørgeskemaer og fundlister, som undertegnede dengang havde ladet fremstille. Man blev så hurtigt enige om det principielt rigtige i at få startet og tilvejebragt nye bebyggelseshistoriske arbejder. De måtte være på ønskelisten her i landet, hvor de er en mangelvare. Næsten lige så hurtigt bredte matheden sig, når vi indså hvor omfattende mindstekravene til en landskabsundersøgelse måtte være, om den skulle blive nyttig. Det var, hvis disse krav skulle tilgodeses, under alle omstændigheder et kæmpearbejde, hvadenten det valgte landskab var stort eller lille.