En nordjysk kvindegrav fra omkring 400 e.Kr. - Brinch Madsen, H. (Hikuin, 1975)
Ved pløjning i foråret 1972 stødte gårdejer Niels Guldager, Lille Bjerggård, Sønderholm sogn på en samling store sten. Fundet blev anmeldt til Aalborg Historiske Museum, som - ved Oscar Marseen - foretog en besigtigelse af stedet. Ved afrensning af overjorden omkring stenene fremkom omridset af en 2,10 m lang og 1,10 m bred nedgravning i kalkundergrunden. Et snit på langs af nedgravningen afslørede, at det drejede sig om en ca. 1 m dyb grav indeholdende et meget velbevaret skelet. Da Oscar Marseen på dette tidspunkt kunne se, at der var tale om en meget rigt udstyret grav, besluttede han at tage hele graven op i en blok for senere at udgrave den på Aalborg Historiske Museum. Dette arbejde blev overdraget denne artikels forfatter.