Jernalderlegetøj? - Lysdahl, Per (Hikuin, 1975)
Fra alle oldtidsperioder kendes der genstande af så lille størrelse, at de ved navngivningen i den arkæologiske litteratur er blevet forsynet med forleddet miniature: miniatureøkse, miniaturelerkar osv. Om funktionen af sådanne genstande har der imidlertid ikke været enighed. Et er imidlertid i mange tilfælde sikkert: de har ikke kunnet have haft samme funktion som de tilsvarende genstande i «normal« størrelse. Det er foreslået, at de kan være kultgenstande, amuletter, legetøj eller produkter fremstillet for at slippe billigere ved medgiveisen af gravgaver. Da miniaturegenstandene er så forskelligartede og fundet i mange forskellige sammenhænge, må man sikkert regne med alle mulighederne.