En Ertebølleboplads ved Vængesø/Helgenæs - H. Andersen, Søren (Hikuin, 1975)
Ertebøllekulturen hører til de bedst udforskede ældre stenalderkulturer i Danmark. Lige siden 1850’erne har denne kultur haft både arkæologiens og naturvidenskabernes særlige bevågenhed. Dette forhold skyldes først og fremmest de iøjnefaldende og store bopladser, især køkkenmøddingerne, hvis gode bevaringsforhold har resulteret i, at vi idag har et både omfattende og differentieret billede af denne kulturs teknologi og økonomi.