Kushankronologin fastställd? - Bruun, Patrick (Hikuin, 1985)
För fem år sedan gjorde afghaniska och sovjetiska arkeologer några uppseendeväckande fynd nära Shibarghan vid foten av Tilla-Tepe i norra Afghanistan. De sovjetiska bildbyrån Novosti förmedlade bilder av dessa till Bra Böckers bildredaktion, som gav dem vidare till undertecknad, just då sysselsatt med band 3 av Aschehougs och Bra Böckers världshistoria (tiden 200 f.Kr. - 500 e.Kr.). Texterna talade om sex kushankejsargravar innehållande bl.a. c. 20.000 guldföremål. Åtminstone potentiellt var detta en vetenskaplig sensation både på grund av rikedomen på fyndmaterial från en tidigare illa dokumenterad period och på grund av Kushanrikets nyckelposition i den historiska utvecklingen i både Indien och Iran. Sonderingar i syfte att få fram enskildheter i fyndmaterialet, som enligt uppgift förvaras i Kabul, var dock negativa. Nu har emellertid i fårsk vetenskaplig litteratur detaljer börjat sippra ut. I sin länge efterlängtade syntes av det antika Irans historia, noterar Richard Frye att de sex kurganerna i Tilla-Tepe förmodligen var konstruerade för furstar tillhörande ett sakiskt nomadfolk (snarare än tidiga kushanfurstar, vilka i så fall skulle ha företrätt ett mycket tidigt stadium i detta folks väg till en stormaktsposition). Guldföremålen i gravarna var av mycket skiftande natur och ursprung, men mynten var få: guldmynt av kejsar Tiberius (14- 37 e.Kr.), ett silvermynt av Mithradates II av Parthien (c. 124/3 - 87 f.Kr.), men inga graeco-baktriska eller kushanmynt.