Nordboerne i Grønland: Et bidrag til diskussionen om eskimoernes rolle i Vesterbygdens affolkning - Arneborg, Jette (Hikuin, 1988)
Når talen er om nordboerne i Grønland, ender man næsten uundgåeligt i en diskussion om, hvad der egentlig skete med dem: Hvorfor og hvordan de forsvandt fra Grønland efter næsten 500 års bosættelse. Da Hans Egede tog til Grønland i 1721, vardet bl.a. for at opsøge efterkommerne efter »de gamle norske«. Egede landede, hvor Grønlands nuværende hovedstad Nuuk/Godthåb ligger, og han blev hurtigt klar over, at han faktisk befandt sig i den gamle norrøne Vesterbygd, og at ingen nordboer var tilbage. Til sin død i 1758 bevarede han dog troen på, at efterkommere efter nordboerne stadig levede i Østerbygden, omme på den anden side, på Grønlands østkyst.