Engelborg på Slotø — skibsværft, fæstning og lensmandssæde fra kong Hans’ tid - Ericsson, Ingolf (Hikuin, 1988)
Slotø, som ligger ved sejlløbet til Nakskov, er en lav, skovløs, cirka 18 hektar stor ø i Sandby sogn, Lollands Nørre herred, og med en bebyggelse, der indskrænker sig til en enkelt gård. Det er den stadig monumentalt virkende ruin af Engelborg på øens nordside, der vækker de besøgendes interesse og fantasi, og som gør Slotø interessant for den arkæologiske og historiske forskning. Ruinen består af resterne af et rundt tårn samt to mod stranden divergerende flankemure. Størstedelen af anlægget er omgivet af dobbelte voldgrave med mellemliggende vold. I 1985, i forbindelse med den såkaldte ruinkampagne, fandt der en nødvendig og moderat istandsættelse sted i Fredningsstyrelsens Fortidsmindekontors regi (i dag Kulturhistorisk kontor, Skov- og Naturstyrelsen).