Samsøs voldsteder - Nymark, Lis (Hikuin, 1988)
Samsøs placering som centrum i det danske rige er idag udelukkende geografisk defineret, men i den tidlige middelalder har øen uden tvivl på en helt anden måde levet op til benævnelsen rigets centrum. I en tid - og et samfund - hvor centralmagten ikke var stedbunden, og hvor vand samlede, ikke skilte, må Samsø have været ideel som opholdssted for kongen og samlingssted for rigsforsamlinger. Derfor kan det være af en vis interesse at prøve at fa et overblik over øens middelalderlige voldsteder. Da de fem voldsteder, der kendes på Samsø, aldrig har været genstand for arkæologiske undersøgelser og kun to af dem er regulært opmålt, vil denne artikel ikke bidrage med væsentligt nyt. Men da upublicerede, små voldsteder let forsvinder i glemselen, vil jeg her kort fremlægge den sporadiske viden, vi har om disse anlæg, samt knytte en kommentar hertil med mit syn på dateringen af og formålet med de samske anlæg.