Hovedbygningen på Dueholm: En bygningsarkæologisk undersøgelse af det bevarede stenhus påjohanitterklosteret Dueholm - Vegger, Per Bugge (Hikuin, 1988)
Dueholm på Mors blev stiftet i årene omkring 1370. Klosteret fik hjemsted på en holm skænket af biskop Svend II til Børglum. Byggestedet var adskilt fra den ca. 100 år ældre bydannelse Nykøbing Mors, af vandløbmog moser, men alligevel centralt placeret ved byens udvaldsvej mod syd. Frem til reformationen i 1536 lykkedes det klosteret ved gaver og køb at komme i besiddelse af mange gårde på Mors og i Hanherred. Ligeledes havde klosteret ved reformationen kontrol over alle gejstlige institutioner i Nykøbing (2). Efter reformationen blev klosteret omdannet til et kongeligt len. Klosterkirken forfaldt og blev brugt som stenbrud.