Ring klosters nordøsthjørne i 1300-årene: et rekonstruktionsforsøg - Ingvordsen, Jens (Hikuin, 1988)
Ring kloster ved den sydøstlige del af Skanderborg sø virkede gennem mere end 3 århundreder som et hjemsted for benediktinske nonner. Klostret nævnes første gang i 1203, men må være grundlagt engang i anden halvdel af 1100-årene. Selve dets middelalderlige historie er kun dårligt kendt og Ring forekommer i det bevarede, skriftlige kildemateriale især i forbindelse med jordegods eller testamenter. Set udfra en arkæologisk synsvinkel er den vigtigste kendte begivenhed i klostrets historie nok en brevomtale af en alvorlig brand, der hjemsøgte klostret før julen 1430. Efter branden rejste Ring kloster sig som en anden fugl Føniks, dog ikke med det samme udseende. Genopbygningen blev indledt straks og brevets ordlyd »—bygt og forbedret, bedre end det var tilforn—« kan bekræftes arkæologisk.