Jernslagger og smedning - Nyholm, Tove (Hikuin, 1988)
Fremskaffelse afjern betød meget for det middelalderlige samfund, og der blev så at sige udvundet jern alle vegne i Europa, hvor resourcerne malm, træ og eventuelt vandkraft var tilstede. Produktionen varierede meget: i nogle områder udvikledes en regulær industri, med eksport til andre europæiske lande - det gjaldt især for Sverige, Østrig og Spanien - mens man andre steder blot fremstillede jern »til husbehov« og måske lidt til salg eller til dækning af afgifter. Således betalte midtjyske bønder i 15-1600-årene landgildeafgifter i form af jernkloder.