Venderne i Roskilde - Andersen, Michael (Hikuin, 1988)
»Vindebode« hed med en forlængst glemt betegnelse en del af det middelalderlige Roskilde. Skal man være helt præcis, må man dog snarere betegne det som en forstad til byen. Lokaliteten var nemlig beliggende nord for middelalderbyen nede ved fjordens bredder. Navnet betyder »vendernes boder«, og således er vi gennem det på sporet af venderne i Roskilde. De skal være vort emne i det følgende. Middelalderens Roskilde var en by med to forstæder. Det var et enestående fænomen og skyldtes, at byen med domkirken var beliggende i nogen afstand¨ fra fjorden. Byvolden, som ifølge Saxo anlagdes af Svend Grathe omkring 1150, medtog således ikke forstæderne i det befæstede område.